The forever wanderer

Destinations

Stedentrip naar Marrakech

Ik ben al sinds de basisschool bevriend met hetzelfde vriendengroepje. We zeggen ook al jaren dat we een keer meegaan naar elkaars geboorteland. Vreemd genoeg is het er nooit van gekomen, totdat mijn vriendin Noura de knoop doorhakte en een stedentrip naar Marrakech voorstelde. Gewoon een weekendje in november. Niet te lang, zodat het makkelijker te organiseren is met kinderen en gezin. Echt een briljant idee! Een weekendje naar een Europese stad daar denk ik nog aan, maar he-le-maal naar Marokko? Voor een weekend? Daar zou ik nooit aan gedacht hebben. Er is in Marrakech en omstreken ontzettend veel te doen, dus een weekendje is vrij kort, maar dat geld in principe voor elke stedentrip.

Riad Puchka
Riad Puchka

Samen met onze vriendin Etienne kwamen we op de vrijdagmiddag aan, maar hebben los van terrasjes pakken en een heerlijke tajine eten in een van de vele restaurants rondom het Djemaa el Fna plein, niet veel gedaan. Wat mij opviel is dat ik een hele andere voorstelling én de nodige vooroordelen had van Marrakech. De stad is heel divers en vrij en het stikte er van de toeristen. Met het oog op respect voor de lokale bevolking had ik alvorens te reizen nog even nagevraagd of ik er wel een bikini aan kon en ik pakte bewust jurkjes in die over mijn knieën vielen. Mijn doel is om overal waar ik kom respect te tonen en vooral niet aanstootgevend naar de locals toe te zijn.  Mijn vriendin gaf nog aan dat dat helemaal niet hoefde en ze had groot gelijk. Ik voelde me er totaal thuis ondanks het cultuurverschil en ondanks dat ik de taal niet spreek. Met mijn locs en donkere huidskleur komt het weleens voor dat ik niet in het straatbeeld kan blenden, maar hier was dit totaal niet het geval. Plus; vrijwel iedereen spreekt er Frans of Engels en de tourguides spreken soms zelfs vijf verschillende talen.

Absolute must-do

Ik boek graag tripjes naar interessante plekken in de buurt van de stad waar ik verblijf. Ondanks dat het maar een kort weekend was hebben wij besloten om in plaats van het nachtleven te bezoeken, ons te richten op winkelen en cultuur snuiven. We boekten daarom voor de zaterdag een georganiseerde trip naar Cascade Ouzoud. De prachtige waterval van Ouzoud op een paar uur afstand van Marrakech is er eentje om niet te missen. “When in Marrakech do go chasing waterfalls” zou ik zeggen. De tourguide neemt je mee de berg op en zorgt dat je via de andere kant van de berg weer omlaag gaat zodat je de waterval van alle kanten kan bekijken. Daarnaast mag je, als je zou willen onder de waterval zwemmen of een bootje nemen voor een paar euro, die je tot bijna vlak onder de waterval brengt, zodat je hem van dichtbij kan bewonderen.

Ik hou zo veel van watervallen dat dit tripje mijn hart wel heel hard deed kloppen, ik voelde me er helemaal in mijn element. Langs de bergwand is een restaurant waar we met uitzicht op de waterval heerlijk konden eten. Wat ook super leuk is dat onderweg terug, dus via de andere bergwand naar beneden kom je in het wild levende bavianen tegen. Hele gezinnen die zo gewend zijn geraakt aan mensen dat ze dichtbij durven komen en eigenlijk zonder angst voor de mens hun ding kunnen doen. Ik kon wel uren naar de baby bavianen zitten kijken, zo mooi om te zien. Ik voelde me echt één met de natuur op dat moment. Ik ben eerlijk gezegd niet zo heel erg fit en dat merkte ik toen ik de berg op en af ging, dus het is wel raadzaam goed schoeisel te dragen, genoeg water mee te nemen en rekening te houden dat je goed ter been moet zijn en dat het niet kinderwagen-en rolstoelvriendelijk is.

Le Jardin Majorelle
Le Jardin Majorelle

Zondag is voor shoppen

We besloten na zo’n vermoeiende trip op zondag lekker uit te slapen. Na ons ontbijt in onze Riad, wat een typisch traditioneel Marokkaans huis is met een binnentuin, waarbij de kamers rondom de binnenplaats gebouwd zijn, maakten we eerst een taxi-reisje naar wat andere wijken van Marrakech en belanden uiteindelijk in Le Jardin Majorelle. Deze prachtige tuin is ooit aangelegd door Franse kunstenaar Jacques Majorelle, die van zijn reizen over de hele wereld bloemen en planten meenam, die hij dan in zijn prachtige tuin plaatste. De tuin werd na zijn dood opgekocht door Yves Saint Laurent en zijn man Pierre Bergé, die het uiteindelijk na de dood van zijn man in 2008 voor het grote publiek heeft opengesteld. Deze tuin bezoeken is ook echt een must als je in Marrakech bent. Los van dat het ontzettend Instagrammable is, is het er zo rustgevend. Tenminste, als het niet al te druk is met bezoekers. De planten en bloemen zijn een lust voor het oog, de gebouwen zijn zo typisch Marokkaans en prachtig gestyled, maar zelfs als je je ogen zou sluiten is het een genot om in de tuin te vertoeven door de tropische vogelgeluiden en stromende beekjes.

Na ons avontuur in de tuinen van Yves Saint Laurent was het tijd om te shoppen op de typische Marokkaanse markt; prachtig Marokkaans servies, vazen, kaftan’s, kruiden en fruit. Op de markt proef je echt de sfeer van Marrakech en Marokko. Ik heb nog nooit zo lang gewinkeld; elke winkel was weer bijzonder op zijn eigen manier. Na het shoppen gingen we nog even het plein op, waar het feest was losgebroken nadat Marokko een wedstrijd in de WK had gewonnen. Het plein was vol en gezellig met feestgangers, maar ook druk met de usual suspects als  de slangenbezweerders,  die ik persoonlijk super creepy vond. Daar probeerde ik dan ook echt afstand van te houden. Als je even niet oplet in de drukte loop je zo tegen een slang op.

Wat mij ook erg opviel aan het plein en de markt, zijn het aantal brommers die door het winkelend publiek reden. Ik kom uit Amsterdam, maar ik tolde zowat van alle fietsers, brommers en voetvolk die door elkaar, door de straten zoefden. Verbazingwekkend wordt er niemand aangereden en is het best veilig qua verkeer.

In een andere blog zal ik wat dieper ingaan op de plaatsen waar ik ben geweest en vooral ook waar ik heb gegeten. Wanneer ik op reis ga, wil ik graag goed eten en lokale gerechten proeven.

Al met al was het een super weekend en naar wat ik me heb laten vertellen hebben we heel erg geluk gehad met het weer, want het was er prachtig voor eind november; 30 graden overdag. Dat is echt niet mis.

Please follow and like us:
Pin Share

11 gedachten over “Stedentrip naar Marrakech

 • Jacqueline

  wat heerlijk dat je ons “meeneemt” op je stedentrip. zeker de moeite waard om ook te gaan.

  Beantwoorden
 • Jacqueline

  wat heerlijk dat je ons “meeneemt” op je stedentrip. zeker de moeite waard om ook te gaan.

  Beantwoorden
 • Dat lijk me een hele leuke trip om ook te maken zoals ik het in jou blog lees!

  Beantwoorden
 • Leuk hoor en hele mooie foto’s. mooie kleuren ook. En die mooi lampen

  Beantwoorden
  • Je kan er zeker heel goed shoppen, prachtige dingen vind je er en inderdaad het hele landschap is zo kleurrijk. Marrakech wordt ook de rode stad genoemd, heb ik begrepen.

   Beantwoorden
 • Noura

  Wat geweldig om weer terug te lezen wat we hebben gedaan. Een heerlijke opfrissing van het geheugen ! Mooie herinneringen en kijk uit naar onze volgende trip babe!

  Beantwoorden
 • Supertof, je neemt ons helemaal mee in je reiservaringen.

  Beantwoorden
 • Etienne

  Super mooi omschreven schat! Leest lekker weg. Ik zag ons weer helemaal in Marrakech. Kan niet wachten tot ons volgende avontuur❤️

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Enjoy this blog? Please spread the word :)